TIPUS D'ANTIBIÒTICS

Podem trobar molts tipus d’antibiòtics.


- B- lactàmics

Tots el B-lactàmics tenen un anell B-lactàmic a la seva estructura. Les diferències existents entre l’anell i l’estructura bàsica influeixen en les propietats farmacològiques, en l’activitat i en l’amplitut d’acció. Un exemple de B-lactàmics conegut per la majoria de la societat seria l’ Amoxicilina, la Penicilina...


- Glucopèptids

Són substàncies polipeptídiques d’una estructura complexa. Inhibibeixen la síntesi de la paret cel·lular bacteriana. Un exemple de Glucopèptid seria la Vancomicina.


- Bacitracina

És un polipèptid semblant a la penicilina. El fet que el fa important és que els bacteris han desenvolupat menys resistencia davant d’aquest polipèptid que no pas davant la penicilina.


- Macròlids

Són agents que es caracterítzen per tenir en la seva estructura química un anell. Aquest pot ser de catorce, quinze o setze carbonis. Depen del nombre de carbonis tindrem uns macròlids o uns altres.

- Lincosamides

L’estructura bàsica de les lincosamides és un aminoàcid unit a un aminoglúcid.
El primer compost va ser la lincomicina i mitjançant modificacions en la seva estructura es van obtenir una sèrie de derivats, entre ells la clindamicina. Intervenen en la síntesi protèica. Un exemple de lincosamida seria la Licomicina.

- Tetraciclinas

Aquests compostos estan contituits per un nucli policíclic comú format per quatre anells de benzé (C6H6). Actuen sobre la síntesi de proteïnes. Alguns exemples d’aquests serien : la doxiciclina, la minociclina, etc.

- Aminoglucósids

La seva estructura conté una base nitrogenada i dos o més aminoglúcids. Actúen sobre la síntesi de les proteïnes i provocan errors a la lectura del còdi genètic.Alguns exemples d’aquest tipus serien : la gentamicina, la neomicina, la trobamicina, etc.


- Quinolones

Una de les primeres quinolones que va apareixer va ser l’àcid nalidíxic; amb l’incorporació d’un àtom de fluor van apareixer les fluorquinolones, permeten així el desenvolupament de nous derivats químics.