BACTERIS

Els bacteris són uns organismes molt petits que van aparèixer fa 3500 milions d’anys. Actualment es troben per tot arreu ( ferides infectades, llet tallada, carn podrida...).

Els bacteris són els únics organismes procariotes, és a dir, sense nucli, que tenen l’ ADN al citoplasma en una regió anomenada nucleol.
Són éssers unicel·lulars, sense mitocondris (s’encarreguen de la respiració cel·lular), amb ribosomes petits (s’encarreguende la síntesi de proteïnes), sense cloroplast (s’encarreguen de la fotosíntesi) , ni aparell de Golgi (s’encarrega de l’emmagatzament i transport de proteïnes).Tenen a més de la membrana cel·lular, una paret de peptidoglicans o pseudopeptidoglicans (glúcids). Depenent de si la paret és peptidoglicans o de pseudopeptidoglicans, els bacteris s’anomenen o bé arqueobacteris (viuen en condicions extremes) o bé eubacteris (els bacteris que tothom coneix, els típics que trobem per tot arreu) respectivament.
Els bacteris a més de classificar-se en arqueobacteris i eubacteris, es poden classificar en:

- Cocs: Esfèrics
- Espirils: Bastó cargolat
- Vibrions: Coma ortogràfica
- Bacils: Bastó allargat.




Els bacteris tenen una estructura comuna per a tots, tinguin una forma o una altre.
Aquests tenen una càpsula bacteriana, una paret, una membrana plasmàtica, ribosomes, inclusions, flagel/s , pèls i ADN.
Els bacteris igual que tots els éssers vius fan les tres funcions vitals; nutrició, relació i reproducció.
La reproducció pot ser per:
- Conjugació: És un procès a travès del qual un bacteri, transmet ADN a un altre a través d’un pèl sexual.

- Transducció: És l’intercanvi genètic que requereix un agent transmissor, generalment un virus, que s’encarrega de transportar fragments d’ ADN d’un bacteri a l’altre.

- Transformació: És un procés pel qual un bacteri introdueix al seu interior fragments d’ ADN que queden lliures al medi i que procedeixen d’altres bacteris.