RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS


La capacitat que tenien els antibiòtics antigament per curar malalties
infeccioses està desapareixent.
Actualment, els bacteris estan desenvolupant una nova característica, la resistència als antibiòtics. Aquesta resistència ve provocada per la transferècia de característiques genètiques d’un bacteri a un altre, mitjançant un procès que s’anomena conjugació.

Aquest procès de conjugació consisteix en transmetre un petit tros d’ADN d’un bacteri a un altre mitjançant un pèl sexual.
Aquesta resistència, el fet de que els antibiòtics no facin la seva funció, ve donada per l’ús excessiu de certs antibiòtics. En la majoria dels països europeus, els antibiòtics ocupen el segon lloc en la llista del medicaments més utilitzats.
Hi ha una explicació raonable a aquest fet i es que segons uns estudis realitzats al 2005 per la comissió europea, un 40% dels europeus no saben que els antibiòtics no són eficaços contra els virus.
Estem davant d’un gran problema i si tot segueix així, arribarem a un punt on els bacteris siguin resistents a tots els antibiòtics.
Els més afectats, són i seran, els nens i les persones grans.
Tot això, ja ens ho va advertir Alexander Fleming l’any 1945 quan va dir: “ El abuso de la penicilina acabarà provocando el desarrollo inevitable de bacterias resistentes.”